Technology’s great. But sometimes we all need a little break.
in

Mijn Iphone en voorgaande smartphones waarvan ik er al een aantal versleten heb werd bijna een verlenging van mijn arm. Waar ik naar toe ging, mijn telefoon ging altijd met mij mee. In het geval ik dacht ik nodig was of in een ongemakkelijke situatie kwam of even geen zin had in gezelligheid (waar haal je het idee vandaan), ik weg kon duiken in mijn scherm. Thuis ’s avonds op de bank kwam de telefoon alweer snel tevoorschijn om mail, nieuws, Facebook, Instagram e.d. te checken of gewoonweg ‘dom’ surfen op het web. Steeds maar weer weggedoken in die telefoon begon een ongezonde gewoonte te worden en ik begon de belangrijke dingen die dichtbij mij staan te missen. Geen luisterend oor voor een goed gesprek en minder tijd om aan mijn kinderen en vrouw te besteden.

Iedere keer als ik een moment wilde pakken om bijvoorbeeld een boek te lezen kwam de gedachte in mij op om iets op te zoeken op internet om uiteindelijk een half uur lang op Facebook of Instagram te hangen met alle verlies van besef van tijd. Hoewel ik hier vrij bewust van was trok ik dat ding steeds weer uit mijn broekzak om weer even weg te duiken in dat zwarte scherm. Ik begon mezelf hier vreselijk aan te storen. Daar ik waarde hecht aan oplettendheid wilde ik veel meer aandacht kunnen besteden aan mijn gezin en mijn eigen gemoedstoestand. Mijn telefoon hield me weg van deze momenten.

Ik begon te denken aan de tijd, dat overigens nog niet zo lang geleden is, de smartphones nog niet bestonden en eenieder een doodgewone telefoon bij zich droeg waarmee gebeld en ge-sms’t kon worden. Wat zou ik gaan missen? Inkomende mail, het laatste nieuws, de laatste berichten en likes op Facebook en Instagram? Kon ik het missen? Zat het zo in mijn systeem ingebakken dat ik het misschien niet wilde missen?

De timing kon niet beter zijn want Nokia bracht opnieuw de 3310 3G uit, een telefoon waarmee je kan bellen en sms’en, zonder te veel poespas en zonder te veel afleiding. Ik bestelde mijn Nokia 3310 en deze werd 22 februari bezorgd, de dag dat ik ook mijn Iphone 7 Plus verkocht. Laten we het dan maar in 1x goed doen! Dit was dus de dag dat ik begon met vasten, ik was enorm benieuwd hoe een digitale detox mij zal bevallen en of ik het überhaupt vol kon houden.

Dus hier ben ik, digitaal detoxen.

Toen ik de doos van de Nokia 3310 uitpakte, mijn simkaartje installeerde en de telefoon aanzette nam het mij enkele minuten van mijn tijd in beslag om de eigenschappen van de telefoon te bekijken, meer had ik ook echt niet nodig. Na het overzetten van mijn contacten en mijn eerste sms na lange tijd de wereld in stuurde werd het tijd om de telefoon weg te leggen want het nodigde toch niet uit om er mee te doen, want echter kan dat ook niet.

Nu zijn wij een week verder en ik moet bekennen dat het mij uitstekend bevalt! Tegen alle verwachtingen in. Welke belangrijke mail zou ik missen, welke belangrijke notificaties op Facebook en Instagram zou ik missen?

Aan het eind van de dag slinger ik de laptop aan en check ik mijn mail, kijk ik op social mediakanalen en na 5 minuten ben ik helemaal bij. Ik heb niets belangrijks gemist! Dan kan de laptop weer uit en haal ik deze de volgende dag weer tevoorschijn. Het is namelijk een extra stap om de laptop te pakken die hier ook met enige regelmaat leeg is (iets met kinderen en filmpjes kijken overdag…)

Wat ik zeker begon te merken en zeer opmerkelijk vind is dat hoeveel mensen mij gelijk beginnen te geven in mijn keuze en ook minder geneigd te willen zijn om met hun telefoon in de weer te zijn. Vrienden heb ik hiervan blijkbaar bewust gemaakt en zijn op hun manier bewust geworden van hun telefoon gebruik.

Zelf merk ik heel veel innerlijke rust om niet meer de hele dag afgeleid te worden door de vele appjes en notificaties. Tuurlijk maakt appen het net even makkelijker om contact te leggen maar het ouderwetste sms’en werkt ook nog gewoon prima en anders bellen we met elkaar wat het contact ook persoonlijker maakt. ‘s avonds kom ik thuis en leg ik de telefoon aan de kant want ik heb toch niets te checken, heb ik 100% tijd voor mijn gezin en voor mezelf en slaap ik beter.

Na een week digitaal detoxen en nog steeds een halfvolle accu kan ik bevestigen dat het mij boven verwachtingen bevalt en misschien wil ik nog geen eens terug naar de smartphone!

 

Tot volgende week!

Post Comments